Ajanvaraus »

Olkapään vaivojen hoito kiropraktiikalla

Olkapään kiputilat liittyvät usein muihin niska-hartiaseudun ongelmiin. Joskus kyseessä voi olla esim. kaatumisesta aiheutunut olkapään lihasten tai nivelsiteiden repeämä tai vaikka murtuma.

Kiertäjäkalvosin, rotator cuff, Supraspinatus
Olkapään kipu johtuu useimmiten olkapään neljän kiertäjalihaksen, ns. kiertäjäkalvosimen jänteiden repeämästä tai tulehtumisesta. Etenkin Supraspinatus-lihaksen jänteen tulehtuminen tai rispaantuminen on erittäin yleistä. Syyt tähän voivat kuitenkin olla moninaisia.

Olkahartiaseudun biomekaniikka on monimutkainen. Itse olkanivelen liikkuvuus on joka suuntaan niin suuri, että olkapäätä stabiloivien lihasten vaurioherkkyys on suuri.

Olkapään liikkeeseen liittyy paljon muitakin niveliä olkanivelen lisäksi. Solisluu, kylkiluut, lapaluu, rintalasta, kaula- ja rintanikamat osallistuvat olkahartiaseudun liikkeisiin.

Kaularanka
Kaularangan osuus olkapäävaivojen hoidossa on myös tärkeä, koska kaularangassa sijaitsee Trapezius- ja Sternocleidomastoideus lihasten rentoutta ja lihasvoimaa säätelevä hermo. Tämä 11. aivohermo, nervus Accessorius saa alkunsa selkäydintasolta kaularangan yläosasta ja ongelmat kaularangan ryhdissä ja niveltoiminnassa voivat aiheuttaa sen, että näiden lihasten hermottaminen ei toimi normaalisti ja ko. lihaksissa on lihasheikkoutta tai jännitystiloja.

Kireä Sternocleidomastoideus voi vaikuttaa esim. solisluun liikkuvuuteen ja näin häiritä olkahartiakaaren toimintaa.

Trapeziuksen tehtävänä on pääasiassa stabiloida ja liikuttaa lapaluuta esim olkavartta liikutettaessa.

Alaselkä
Myös alaselän alueen toimintahäiriöt voivat aiheuttaa olkapään ongelmia. Leveä selkälihas (latissimus dorsi) kiinnittyy alimpiin kylkiluihin, ristiluuhun, suoliluuhun sekä lannerangan nikamiin ja toine pää kiinnittyy olkaluun yläosaan.

Usein esim. lantion virheasennot ja SI-nivelen eli ristinivelen toimintahäiriö voivat aiheuttaa ongelmia olkapään

Olkapään hoito
Olkapään hoidossa täytyy siis ottaa huomioon koko selkärangan ryhti ja toiminta. Pelkkä olkapään alueen hoitaminen (hieronta, fysikaaliset hoidot, teippaus ja kirurgia) ei välttämättä korjaa ongelmaa, joka voi juontaa juurensa kaula-, rinta- tai lannerangan alueelta.

Kiropraktikkomme tutkivat ja hoitavat sinut aina kokonaisvaltaisesti, olipa vaivasi sitten olkapäässä tai jossain muualla. Koko rangan ryhti ja toiminta täytyy normalisoida, että hermosto ja lihakset voivat toimia optimaalisesti ja vaurioilta vältytään.

Mikäli sinä tai ystäväsi kärsii olkapään vaivoista, ota yhteyttä niin katsotaan miten voimme auttaa.