Ajanvaraus »

Mitä on kiropraktiikka?

Kiropraktiikka on kolmanneksi suurin terveydenhuollon ala maailmassa.

Kiropraktiikka on erikoistunut tutkimaan, hoitamaan ja ehkäisemään toimintahäiriöitä, joita esiintyy ihmisen nivelissä ja tukirangassa. Näitä nikamien virheasentoja, jotka aiheuttavat lihasjännitystä ja painetta hermostoon voidaan kiropraktiikassa kutsua nikamalukoiksi, nivelen toimintahäiriöiksi, fasettilukoiksi tai subluksaatioksi.

Erityistä huomiota kiinnitetään nikamien, lihasten ja hermoston välisiin vaikutusmekanismeihin.

Potilaan kivut pyritään poistamaan ja toimintakyky palauttamaan erilaisilla manipulaatio- ja pehmytkudostekniikoilla. Tarkoitukseen kehitetyillä hoitopöydillä on keskeinen merkitys hoidon onnistumiselle. Nikamien manipulaatio ei ole kivuliasta oikein tehtynä. Kiropraktikko on saanut pitkän ja kattavan koulutuksen manipulaatiohoidon suorittamiseen. Hoidon aikana käytetään usein myös triggeripiste hoitoa, jossa triggeripisteiden painamisella pyritään laukaisemaan lihasten jännitystiloja, särkyä ja kipua. Myös erilaiset lihasten venytykset kuuluvat tarpeen vaatiessa hoidon yhteyteen.

Koulutettu kiropraktikko tutkii ja hoitaa käsillään. Vaivan diagnosoinnissa käytetään tietysti erilaisia tutkimusvälineitä kuten refleksivasaraa, verenpainemittaria, stetoskooppia keuhkojen ja sydämen kuunteluun, erilaisia ihotunnon tutkimiseen tarvittavia välineitä ja muita perinteiseen lääketieteelliseen tutkimukseenkin käytettäviä välineitä. Tutkimuksessa tehdään myös erilaisia kiropraktisia, ortopedisia ja neurologisia testejä.

Kiropraktikko tunnustelee niveliä ja avaa erilaisilla otteilla ja liikkeillä niissä olevia lukkiumia. Hoitopöytää käytetään apuna, jotta käsittelyyn saataisiin lisää tarkkuutta eikä potilasta tarvitsisi rasittaa turhaan. Hoidon aikana kuuluvat naksahdukset johtuvat nivelpussista vapautuvasta paineesta. Äänellä ei ole hoidossa olennaista merkitystä. Hoito ei oikein suoritettuna ole kivuliasta, vaan hoidettavalle tulee vapautunut olo nivelien saadessa liikkua taas normaalisti. Nikamat eivät normaalielämässä mene pois paikoiltaan, eikä niitä kukaan laita takaisin paikoilleen.

Pienellä liikkeellä ainoastaan korjataan nivelessä oleva lukkiuma ja siitä johtuva toimintahäiriö. Tämän jälkeen nivelen toiminta normalisoituu ja sitä ympäröivät lihakset ja hermosto voivat taas toimia vapaasti.