Ajanvaraus »

Blogi

Kiropraktikko Kimmo Heinonen Turku: Aiheuttaako sormien naksauttelu reumatismia tai yliliikkuvuutta? »


Kiropraktiikasta apua huimaukseen ja niskakipuun »


Kim Roslin: Eroon selkäkivusta »


Välilevytyrä, mistä se johtuu? »


Kiinnostaako hyvä ryhti? »


Välilevyn pullistuman hoito kiropraktikolla »


Kiropraktiikalla kohti parempaa ryhtiä »


TOS-syndrooma ja kiropraktiikka. »


Venytelkää kuin petoeläimet! »


Kivuttomuus vs terveys »


Miksi et kokeilisi kiropraktiikkaa, ei sitä tarvitse pelätä »


Ongelmia lonkassa vai alaselässä? »


Kiropraktiikka: Älä odota että tulet kipeäksi »


Kiropraktikko Kimmo Heinonen Turku: Aiheuttaako sormien naksauttelu reumatismia tai yliliikkuvuutta?

profiili_kimmo_heinonen_blogi.jpg

Aiheuttaako sormien naksauttelu reumatismia tai yliliikkuvuutta?

Ei. Meinasin lopettaa blogin tuohon yhteen tyhjentävään sanaan, mutta ajattelin kuitenkin hieman valottaa asiaa. Useimmat meistä ovat kuulleet vanhempiensa tai isovanhempiensa sanovan, ettei sormia saa naksauttaa ettei tule reumatismia. Tämä etenkin vanhan kansan käyttämä sanonta on täyttä hölynpölyä, eikä sillä ole mitään tekemistä totuuden kanssa.

Työssäni kuulen lähes päivittäin, kuinka asiakkaalle on joku muu terveydenhuollon ammattilainen (lääkäri, fysioterapeutti,hieroja) tai naapuri/työkaveri kertonut “asiantuntevasti”, että ei niitä nikamia saa siten niksauttaa kuin kolme kertaa, muuten niistä tulee yliliikkuvia. Väitteessä on yhtä paljon perää kuin siinä, että hampaita ei saa harjata joka päivä, kiille kuluu pois. Eli väite on täyttä huuhaata ja ihminen, joka sanoo noin, osoittaa täydellisen tietämättömyytensä manipulaatiosta ja selän hoidosta yleensäkin.


Etenkin monilla nuorilla tulee kasvuiässä pakonomainen tarve naksautella sormien niveliä ja siten vapauttaa nivelten liikkuvuutta. Ja hyvä niin, sillä sormien naksauttelu ei aiheuta niihin kulumista eikä reumatismia - vaan päinvastoin.

Väitän, että se tekee sormille jopa hyvää. Itse olen naksautellut jo työni puolesta sormiani viimeiset 30 vuotta useita kertoja päivittäin näyttäessäni asiakkaille miten naksahtava ääni syntyy selkärankaa käsiteltäessä. Sormeni ovat hyvässä kunnossa. Uskon jopa, että koska käytän käsiäni ja sormiani työssäni päivittäin, sormeni olisivat huonommassa kunnossa, jos en olisi niitä säännöllisesti naksautellut ja venytellyt.

Samoin selkärangan facettinivelten lukkiutumien säännöllinen avaaminen ja rangan ryhdin sekä toimintahäiriöiden korjaaminen eivät aiheuta yliliikkuvuutta tai kuluta selkärangan niveliä. Päinvastoin, yliliikkuvuudet ja kulumaviat johtuvat ennemkin siitä, ettei selän virheasentoja ja nivellukkiutumia ole korjattu tarpeeksi ajoissa.

Katso myös video:

Voit lukea kulumavikojen ja niihin liittyvien välilevyn pullistumien synnystä tarkemmin aiemmista blogeistani.

Lue artikkelit: Selkärankaa on vaikea laittaa yöksi vesilasiin sekä Mistä johtuu välilevytyrä?

Kimmo Heinonen DC, Kiropraktikko, Fysioterapeutti
Suomen kiropraktikkokeskus Oy