Ajanvaraus »

Olen 33-vuotias nainen, terveydenhuoltoalan ammattilainen...

Olen 33-vuotias nainen, terveydenhuoltoalan ammattilainen. Kiropraktiseen hoitoon "päädyin" pahentuneiden selkävaivojen vuoksi.

Noin kolme vuotta sitten olin autojen peräänajo-onnettomuudessa. Seurauksena kaularangan sijoiltaan meno, yhden kaulanikaman murtuma sekä kaulan alueen lihasten revähdys (whiplash):

Hoitona:
- 4 viikkoa yötä päivää shanzinkauluri,
- sitten 2 viikkoa päivisin, yöt ilman. Kaulurin kokonaisaika 6 viikkoa.
- Nosto kielto 6 viikkoa.
- Vahvoja särkylääkkeitä (mm. opiaatti johdannaisia).
- Kuntoutus aloitettiin 6 viikkoa onnettomuudesta kaula-alueen lihasten palauttamiseksi. Lääkärin lähetteellä hakeuduin ortopedis manualis terapeutille. Hoitokertoja oli kolmekymmentä.

Onnettomuudesta minulle jäi pitkittynyttä päänsärkyä. Päänsärkyä oli useita päiviä peräkkäin sekä (ajoittain) vasemman käden puutumista. Lääkäri (ortopedi) kirjoitti lähetteen fysiatrian erkoislääkärin vastaanotolle.

Hoitona:
- kaula-alueen piikkejä (puudutetta (likodain(r))) inisoitiin kaulan syviin ja pinta lihaksiin. (Hoidon tarkoituksena on stimuloida kipureseptoreja ja ns. kipumuistia, ettei kipu kroonistuisi).
- käyntejä kymmenen. Kerralla annettiin 3-6 piikkiä eri kaulanalueen lihaksille, tarpeesta riippuen. Hoito toimi ja päänsärky jäi pitkäksi aikaa pois.

1-11⁄2 vuoden kuluttua onnettomuudesta alkoivat (pikkuhiljaa) niska- hartiaseudun kivu, päänsärkyä (vähäisessä määrin), yläselän "lukkotilanne". Hakeuduin hierojalle, käyntejä vuoden sisällä noin neljäkymmentä. Hieronnasta oli hetkellistä apua, olo helpottui vähän, muttei vaiva poistunut.

21⁄2 vuoden kuluttua onnettomuudesta selkäranka meni täysin lukkoon ja niska ei kääntynyt normaalisti. Tilanne paheni, jouduin menemään lääkärin vastaanotolle.

Hoitona:
- sairaslomaa 2 viikkoa
- lihasrelaksantti rec. ja Burana rec
- lepoa ?????

Itseäni hoitolinja ei miellyttänyt, vaan päätin hakea kunnon hoitoa ja "päädyin" kiropraktiseen hoitoon.

Kiropraktisesta hoidosta olin kuullut kaikenlaisia juttuja mm.
1. Olen liian nuori menemään ko. hoitoon
2. Hoidossa saa käydä lopun elämän, jos sinne menee ensimmäisen kerran. Kipu pahenee vuosien saatossa jne. ORAVANPYÖRÄ ON VALMIS. Sen jälkeen ei ole enää mitään muuta tehtävissä kuin mennä kirurgin vastaanotolle ja puukkoa.
3. Nikamat vain löystyvät
4. Lihakset alkavat antamaan periksi, että rangan/nikamien luxatiovaara on suuri
5. Liian rajua hoitoa, uskallatko. Hoidot sattuvat.
6. Suuri riski

Päätin kaikesta huolimatta hakeutua hoitoon koska halusin saada tuskaiseen tilanteeseeni apua. Riski oli otettava.

- Jo ensimmäisellä hoitokerralla niskan liikkuvuus parani. Sanoinkin, että pää pyörii kuin pöllöllä. Autoakin on ihana ajaa kun pää kääntyy.
- Seitsemännellä kerralla yläselän "lukko" aukesi. Tunne oli mahtava, tuntui kun ihana lämpö kiiri pitkin selkää.
- Hoidot eivät ole sattuneet, vaan ovat vaputtaneet rangan ja niskan liikkuvuuden.
- Koko ajan mennään parempaan suuntaa, (ylä- ja alamäkeä), mutta niin pahaa tilannetta ei ole enää ollut kuin aluksi.
- En ole joutunut ottamaan minkään vahvuisia särkylääkkeitä, sitten hoitojen aloituksen.

Tuttuni, jota en ollut nähnyt pitkään aikaan, kysyi minulta mitä minulle on tapahtunut, minussa on jotain uutta. Hetken miettittyäni tajusin, että kyse oli uudesta ryhdistäni, joka muutti koko olemukseni, jaksoin kannatella päätäni ja pitää selkän ryhdissä väsymättä.

Olen onnellinen, helpotus on löytynyt.

H.H.